Φύλλα εργασίας

Στο πλαίσιο καθοδηγημένης έρευνας, χρήσιμο εργαλείο είναι τα φύλλα εργασίας. Οι μαθητές εργάζονται σε αυτά μέσα στην τάξη, σε ένα είδος εργαστηρίου (ναι, παρά και ενάντια στον ασφυκτικό «επίσημο» προγραμματισμό!). Τα παιδιά μπορούν να εργαστούν ατομικά, ωστόσο είναι προτιμότερο και για την οικονομία του έργου που θα επέτρεπε στον διδάσκοντα να παρέμβει με υποδείξεις, αν χρειαστεί, και για την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και απόκτησης ταυτότητας, οι μαθητές να εργαστούν σε ομάδες. Η συγκρότηση των ομάδων, θα μπορούσε να γίνει με κριτήριο τις ικανότητες κάθε παιδιού. Στόχος θα ήταν η αλληλοσυμπλήρωση των ικανοτήτων: π.χ. ένα παιδί με άνεση στην κατανόηση και παραγωγή λόγου, ένα παιδί με άνεση στην κατανόηση και στην επεξεργασία αριθμητικών δεδομένων, αντιστοίχως ένα παιδί με άνεση στην εργασία με χάρτες, εικόνες και ούτω καθεξής. Οι ομάδες δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τριμελείς και μεγαλύτερες από πενταμελείς. Καλούνται να αυτο-οργανωθούν με έναν συντονιστή που δίνει τον λόγο σε ένα-ένα τα μέλη της ομάδας και φροντίζει να εκφραστούν όλοι ανεμπόδιστα και ισότιμα, και με έναν πρακτικογράφο.

Στο παράδειγμα φύλλου εργασίας, οι μαθητές καλούνται να διερευνήσουν στην Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και την ατμόσφαιρα εντός της οποίας αφενός αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό και αφετέρου αλιεύει υποστηρικτές ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο στόχος είναι άξιος λόγου για την κατανόηση όσων οδήγησαν στην γιγάντωση του ναζισμού, και μολονότι αναφέρεται στους στόχους του αναλυτικού προγράμματος, δύσκολα επιτυγχάνεται από το αναντίστοιχο υλικό των εγχειριδίων

Άλλα φύλλα εργασίας
(χρησιμοποιήστε ελεύθερα με αναφορά της διεύθυνσης ιστολογίου)

Σχολιάστε

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.