Ιω. Μεταξάς: Διακήρυξη 4ης Αυγούστου 1936

[…] Συγκεντρώσας ούτως ως υπεύθυνος Αρχηγός της Κυβερνήσεως ολόκληρον την εξουσίαν, της οποίας έχω ανάγκην δια να σωθή η Ελλάς από την επαπειλουμένην καταστροφήν της, δηλώ κατηγορηματικώς ότι είμαι αποφασισμένος να φέρω δια παντός μέσου και με γοργόν βήμα εις πέρας την βαρείαν αποστολήν την οποίαν ανέλαβον απέναντι της A.M. του Βασιλέως και απέναντι του ελληνικού λαού.

Επικαλούμαι πλήρη και αμέριστον την συνδρομήν όλων των Ελλήνων, οίτινες αγαπούν την πατρίδα μας υπέρ παν άλλο και θέλουν να βλέπουν αυτήν ισχυράν και ευημερούσαν.

Andreas Metaxas

Ο Ιωάννης Μεταξάς, επικεφαλής του Κόμματος Ελευθεροφρόνων, με ποσοστό 3,9%, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά στις 13-4-1936, με την συναίνεση των πλειοψηφούντων κομμάτων, και κήρυξε δικτατορία στις 4-8-1936 εν ονόματι ενδεχόμενης κομμουνιστικής εξέγερσης.

Επικαλούμαι πλήρη και αμέριστον την συνδρομήν όλων των Ελλήνων, οίτινες πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν αλώβητοι αι εθνικαί ημών παραδόσεις και ο ελληνικός μας πολιτισμός. Επικαλούμαι πλήρη και αμέριστον την συνδρομήν όλων των Ελλήνων, οίτινες θέλουν να αποκτήσουν πραγματικάς ελευθερίας και να απολυτρωθούν από την τυραννίαν των δημαγωγών και των ανατρεπτικώς δρώντων αναρχικών στοιχείων, υπό τον ζυγόν της οποίας στε­νάζει και φθείρεται από καιρού ή ελληνική κοινωνία. Ο ελληνικός λαός δύναται από της στιγμής ταύτης να ζη και να εργάζεται ήσυχος και απερίσπαστος και με απόλυτον το αἰσθημα της ασφαλείας, καθώς και με πλήρη την πεποἰθησιν ότι η Κυβέρνησις, εδραιοὐσα το κοινωνικόν καθεστώς, θα εργασθή υπό την αιγίδα της A.M. του Βασιλέως αποτελεσματικώς δια την ευημερίαν της ελληνικής κοινω­νίας εν γένει και ιδιαιτέρως των πενεστέρων και πασχουσών αυτής τάξεων. Προς τούτο ζητώ από πάντας πλήρη πειθαρχίαν προς το Κράτος, απαραίτητον δια την σωτηρίαν της ελληνικής κοινωνίας και άνευ της οποίας πειθαρχίας πραγματική ελευθερία δεν δύναται να υπάρξη. Οφείλω όμως να δηλώσω επίσης κατηγορηματικώς ότι οιανδήποτε αντίδρασιν κατά του εθνικού τούτου έργου της ελληνικής αναγεννήσεως είμαι αποφασισμένος να την εξουδετερώσω δια του τραχυτέρου τρόπου.

Εν Αθήναις, τη 4 Αυγούστου 1936

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως

I. ΜΕΤΑΞΑΣ

  1. Πολύ ωραία.
    Να ‘μαστε από κοντά, να μη χαθούμε (σου έκανα και αίτημα φιλίας στο φβ 🙂

    Μου αρέσει!

  2. Σ’ ευχαριστώ για το μήνυμα!

    Έχω όντως υπόψη μου την σελίδα στο FB, και την παρακολουθώ, αν και δεν θυμάμαι να έχω γράψει κάτι.

    Από το ’97 διατηρούσα κάποιες ιστοσελίδες, αργότερα φάνηκε ότι μου ήταν δύσκολο από άποψη χρόνου αλλά και χρήματος (έπρεπε να αγοράζω πρόσθετο χώρο από τον πάροχο), και τις διέγραψα. Αυτό το ιστολόγιο το άρχισα λιγότερο από ένα χρόνο πριν, και το εμπλουτίζω όποτε έχω λίγο περίσσευμα χρόνου (που κι αυτό συμπιέζεται κατά τρόπο ανάλογο προς τα εισοδήματά μας).

    Θαυμάζω πολλούς από εσάς για την συχνότητα με την οποία προσθέτετε υλικό — εύχομαι να συνεχίσετε μ’αυτούς, ει δυνατόν και με ταχύτερους ρυθμούς, «ότι καιροί ου μένουσιν την ημετέραν βραδύτητα» 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ευχαριστώ πολύ, να ‘σαι καλά.
    Το δικό σου ιστολόγιο δεν το ήξερα. Το έμαθα σήμερα και είναι πολύ ενδιαφέρον.
    Ελειπε, μάλιστα, και κάποιο ιστολόγιο που να καταπιάνεται (και) με την θεωρητική πλευρά της Ιστορίας.
    Να σε ενημερώσω ότι πολλά ιστορικά ιστολόγια συγκεντρωνόμαστε εδώ σε αυτήν την σελίδα του φέησμπουκ:
    https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-1940-1949-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%95%CE%BC%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82/132318893513507

    Εχουμε την σελίδα αυτή σαν σημείο αναφοράς. Εδώ αναδημοσιεύουμε τα άρθρα από τα μπλογκ μας, και έχει δημιουργηθεί ένα χαλαρό δίκτυο, για να συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις κ.λπ.
    Κυρίως για τη δεκαετία 1940-1949, αλλά όχι μόνο.

    http://documentahistory.blogspot.com

    http://eteriafotografizontas.blogspot.com/

    http://emfilios.blogspot.com

    http://istoriologio.blogspot.com

    http://erodotos.wordpress.com/

    http://raskolnikovgr.blogspot.com/

    το δικό μας,

    και αριστίνδην, που λένε,

    το μπλογκ του Νίκου Σαραντάκου

    και τα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ, που ενίοτε φιλοξενεί δικά μας άρθρα.
    http://enthemata.wordpress.com/

    Εσύ πότε έφτιαξες το μπλογκ;;;

    Και το όνομά σου, κάτι μου θυμίζει, αλλά δεν πάει το μυαλό μου τώρα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.