Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

Ένας ελάχιστα γνωστός πίνακας για την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του Αργυριάδη, Καλούμενου και Μπάτση. Είναι του γαλλικής καταγωγής βρετανού ζωγράφου Peter Laurent de Francia. Διαβάστε την ωραία ιστορία του στο ιστολόγιο The execution of Beloyannis | Nikos Beloyannis, Peter de Francia. One painting. A century of history.

Posted on Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016, in πρωτογενείς, πηγές, Ιστορία, ζωγραφική and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 Σχόλια.

 1. Ωραίο εύρημα, και το δικό σας και του μπλόγκερ, το όνομα του οποίου δεν μπόρεσα να εντοπίσω, και του κυρίου Βασιλείου Καραβά. Εύχομαι οι ιθύνοντες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να βρουν το ποσόν που χρειάζεται για να το εξαγοράσουν, ώστε να το εντάξουν στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου τους (από τον κύριο Μπαλτά δεν περιμένω τίποτε εννοείται κατόπιν και του τεράστιου σφάλματός του και στο Υπουργείο Πολιτισμού, και λυπάμαι πολύ).

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Καλημέρα. Απρόσμενη διαδικτυακή ανακάλυψη η συγκεκριμένη δημοσίευση.Πολύ «δυνατός» πίνακας, ερέθισμα για μελέτη ακόμη και για τον πλέον αδαή. Γνωρίζουμε που βρίσκεται σήμερα;

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα!
   Από την συνέντευξη με τον τωρινό ιδιοκτήτη που διάβασα στο ιστολόγιο όπου παραπέμπω, προκύπτει ότι ο πίνακας εκτέθηκε σε αναδρομική έκθεση της James Hyman Gallery για τα 90 χρόνια από την γέννηση του Peter Laurent de Francia στην αρχή του 2011. Εκεί είδε τον πίνακα ο Έλληνας του Λονδίνου Βασίλειος Καραβάς, ενδιαφέρθηκε να μάθει αν πωλείται, και αρχικά έλαβε την απάντηση πως όχι, διότι η πρόθεση του καλλιτέχνη ήταν να αγοραστεί ο πίνακας από κάποιο ελληνικό μουσείο ή δημόσια αρχή. Καθώς κάτι τέτοιο μάλλον δεν ευοδώθηκε, η γκαλερί επικοινώνησε με τον Β. Καραβά, για να τον ρωτήσει αν ενδαφέρεται να αγοράσει τον πίνακα ο ίδιος. Έτσι, μολονότι η προσφορά που έκανε ήταν μικρότερη από άλλων, ο ίδιος ο ζωγράφος θέλησε να πωληθεί ο πίνακας στο Καραβά. Εικάζω ότι 5 χρόνια μετά, το 2016, ο πίνακας βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Βασιλείου Καραβά. Όπως λέει ο ίδιος ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να εκτεθεί μονίμως ο πίνακας στην Ελλάδα, και σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται σε επαφή με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Θα δούμε!..

   Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Από το πρωί – με διακοπές – ξαναβλέπω την ταινία … όλο και πιο πολύ συγκλονίζομαι κάθε φορά που θα την δω … μια χρονιά θυμάμαι που την έβλεπα μελετώντας – συμπωματικά – την «Εντολή» (Δ. Σωτηρίου) κι αφού είχα μελετήσει τις «Μαρτυρίες μιας διαδρομής» (Ε. Παππά) 😦

  Μου αρέσει!

 1. Παράθεμα: Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Αρέσει σε %d bloggers: