Ποιος και γιατί χρηματοδοτεί τον φασισμό;

Είναι ολωσδιόλου απίθανο το τι μπορεί να διαβάσει κάποιος στο διαδίκτυο: σκουπίδια, αποκυήματα και διαμαντάκια. Πριν από μερικές ημέρες βρήκα το βιβλίο του Antony C. Sutton: Wall Street and the Rise of Hitler, 2000, στον ιστότοπο του περιοδικού Studies in Reformed Theology. Άρχισα να το φυλλομετρώ και κατέληξα να το διαβάσω απνευστί (διακοπών του Πάσχα βοηθουσών!)..

Το έβδομο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην εξέταση των σχέσεων όχι μόνον των γερμανών, αλλά και των αμερκανών βιομηχάνων και χρηματιστών με την άμοδο του Χίτλερ στην εξουσία, και με κατάλληλη παράθεση πειστικών τεκμηρίων. Υποθέτω, ότι στον βαθμό που η γερμανική βιομηχανία ανασυγκροτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με αμερικανικά κεφάλαια μετά την συντριβή της Γερμανίας στο τέλος του Α’ Παγκόσμιου πολέμου. Το κείμενο μου γέννησε πολλές σκέψεις για την σύγχρονη άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα, και θαρρώ ότι, αν θέλουμε να ανατάμουμε στα σοβαρά το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε το δίκτυο των χρηματοδοτικών πόρων των φασιστικών ομάδων. Και, επειδή στην εποχή μας, πολλά και μεγάλα συμβαίνουν ανοιχτά και σε πρώτο πλάνο, τόσο πολλά, τόσο μεγάλα και τόσο σε πρώτο πλάνο που να μη προλαβαίνουμε να ανασυγκροτήσουμε την πλήρη εικόνα, υποθέτω ότι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποτιμήσουμε σε χρήμα τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο που αφιερώνεται στις ποικιλώνυμες φασιστικές ομάδες καθημερινά, τουλάχιστον από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008. Τέτοια έχοντας στον νου, αποφάσισα να επιχειρήσω την απόδοση στα ελληνικά του έβδομου κεφαλαίου του βιβλίου του Antony C. Sutton: Wall Street and the Rise of Hitler..

Άλλωστε, σε τι χρησιμεύει η Ιστορία, αν όχι την προσεκτική απόπειρα να γνωρίσει το σήμερα εξ αναλόγου προς το παρελθόν και mutatis mutandis; Αλλά, επ’ αυτού θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο καθένας μας

 

 

Posted on Πέμπτη, 24 Απρίλιος 2014, in πρωτογενείς, πηγές, συνέντευξη, σχόλιο, Ιστορία, έγγραφο δημόσιο, έγγραφο ιδιωτικό, αναλογία, δευτερογενείς, δεδομένα αριθμητικά, επιστολή, μελέτη and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Πολύ σωστά υπαινίσσεσαι ότι η ροή χρήματος προς τις ομόλογες σύγχρονες ευρωπαϊκές οργανώσεις θα έχουν και ομόλογες σύγχρονες χρηματοδοτικές ροές. Αμφιβάλλω αν οι τόσο δραστήριες εισαγγελικές αρχές, ελληνικές και ευρωπαϊκές, θα ερευνήσουν, θα στοιχειοθετήσουν και θα οδηγήσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου τους σύγχρονους χρηματοδότες, αν δε υπάρχει και αναλογία με τις δίκες της Νυρεμβέργης, τα σύγχρονα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, θα τιμωρούσαν έναν χρηματοδότη και θα απάλλασσαν τους υπόλοιπους. Βέβαια, αν η Ιστορία ήταν κτήμα των Ελλήνων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών, και αν Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες είχαν ασκηθεί να την συμβουλεύονται για να την λαμβάνουν υπόψη τους κάθε φορά που πρέπει να αποφασίζουν για θέματα της σύγχρονης εποχής, τότε τα πράγματα δεν θα βρίσκονταν εδώ που βρίσκονται σήμερα, που φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της ατζέντας του Χίτλερ κοντεύει να ολοκληρωθεί.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Καλησπέρα, και ευχαριστώ για το σχόλιοο.
   Για ν’αρχίσω από το τέλος: ναι, κι εγώ αναρωτιέμαι συχνά και με ανησυχία αν δεν βρίσκεται υπό υλοποίηση μέρος της ατζέντας του Χίτλερ και των χρηματοδοτών του.
   Για να μπορέσω να απαντήσω στο ερώτημα αν θα καταδικάζονταν ποτέ από τα υπάρχοντα δικαστήρια και την υπάρχουσα νομοθεσία των σημερινών χρηματοδοτών των σημερινών φασιστών ανά την Ευρώπη, και την Ελλάδα ασφαλώς, θα έπρεπε:
   (α) να γνώριζα αν και κατά π όσο ερευνώνται οι χρηματοδότες τους από τις δικαστικές αρχές
   (β) να γνώριζα αν είναι επαρκής η τρέχουσα νομοθεσία
   Ωστόσο, δεν έχω στέρεη πληροφόρηση για καμιά από αυτές της δύο προϋποθέσεις.
   Το προηγούμενο των Δικών της Νυρεμβέργης μας αφήνει να εννοήσουμε ότι πολλοί θα κατέβαλαν πολλές προσπάθειες να μη οδηγηθούν σε καταδίκη όλοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι, ιδίως αν είναι σημαντικοί επιχειρηματίες, τραπεζίτες και επιφανή δημόσια πρόσωπα από τον κόσμο των εφαρμοσμένων επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.
   Αλλά, γενικώς, νομίζω ότι, αν όντως δεν έχουμε ασφαλίσει καν τα αιτούμενα της Γαλλικής Επανάστασης, π.χ. τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, υποθέτω ότι εκκρεμεί η θωράκιση από τις φασιστικές ομάδες και τους χρηματοδότες τους.
   Ελπίζω να κατανόησα τα σύνθετα ερωτήματα που θέτετε, και να έδωσα μια σχετικά σύντομη απάντηση (για την ποιότητά της δεν μπορώ παρά να ανησυχώ).

   ΥΓ. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχω μικρότερη εμπιστοσύνη και από τα ελληνικά, είναι πιο αποκομμένα από τους λαούς της Ευρώπης. Νομίζω, χωρίς να έχω επαρκή γνώση ομολογώ.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.