Συμφωνία της Βάρκιζας, 12-2-1945

Στην κατοικία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Βάρκιζα υπογράφηκαν δύο σημαντικά έγγραφα στις 12 Φεβρουαρίου του 1945, όταν οι μάχες στην Αθήνα είχαν πια κοπάσει: η Συμφωνία της Βάρκιζας και το Πρωτόκολλον διά στρατιωτικά ζητήματα. Ο σκοπός; να μη χαθούν άλλες ζωές Ελλήνων, να αρχίσει η ανοικοδόμηση, που χρειάζεται την ειρήνη, να αποφευχθεί ο εμφύλιος  πόλεμος…

Posted on Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014, in πρωτογενείς, πηγές, ταινία, φωτογραφία, Ιστορία, έγγραφο δημόσιο and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

 1. Έχεις δίκιο, ότι πολλά μπορούμε σήμερα, εκ του ασφαλούς, να τα εκτιμήσουμε αλλιώς’ οι τότε άνθρωποι δεν είχαν την δική μας απόσταση από τα γεγονότα (που είναι απαραίτητη αλλά όχι αναγκαία συνθήκη), ώστε να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις. Οι ανταλλαγές κατηγοριών περί «προδοσίας» έχουν λες κάποια βάση; Προσωπικά, μου αρκεί να φανταστώ σε πόσο δεινή θέση βρίσκονταν μετά την ήττα του Δεκέμβρη 1944 στην Αθήνα, και πόσο ενδεχομένως πρυτάνευσε ως επείγουσα η επιλογή του να κάνουν ένα βήμα πίσω, αποκλιμακώνοντας την αντιπαλότητα μεταξύ αντίθετων παρατάξεων.
  Ποιο λες να είναι το δίδαγμα που μπορούμε να πάρουμε από τα τότε γεγονότα για το παρόν και το άμεσο μέλλον;

  Μου αρέσει!

  • Ακριβώς, επειδή κι εγώ προσπαθώ να φανταστώ και να κατανοήσω τη δεινή θέση όσων καλούνταν να πάρουν ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις και για τους ίδιους και για ορισμένα τμήματα της κοινωνίας, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου, κυρίως, να «οχυρωθώ» πίσω από «την απόσταση από τα γεγονότα» και να κρίνω «από καθέδρας» να μου επιτρέψεις να πω.Και βεβαίως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν νομίζω (ή, δεν θέλω να νομίζω) πως οι ανταλλαγές κατηγοριών περί «προδοσίας» έχουν πλέον κάποια βάση.
   Αυτό, όμως, που δεν μπορώ να επιτρέψω σ’ εμάς σήμερα είναι να μην αντλούμε τα απαραίτητα διδάγματα, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανάλογη (ελπίζω να μην θεωρηθεί υπερβολή αυτό) κατάσταση.Πιστεύω πως οι συνέπειες εκείνες θα έπρεπε να μας κάνουν να απορρίπτουμε τον βερμπαλισμό και τον υπέρμετρο ατομικισμό, να ενημερωνόμαστε και να έχουμε μνήμη, αυτιά και μάτια ανοιχτά, ψυχή καθαρή, θάρρος να εκφραζόμαστε και να προσπαθούμε κι εμείς οι ίδιοι να «βάλουμε ένα λιθαράκι» κι ας μην «φαντάζει» και τόσο σπουδαίο.

   Μου αρέσει!

 2. Έστω και τώρα που το είδα το σχόλιο, δεν χάνει την επικαιρότητά του, δυστυχώς!
  Όχι μόνο εντυπωσιακά σαφή και τα δύο κείμενα, Δημήτρη, (το δεύτερο -νομίζω-, όπως αποκαλύφθηκε μετά, σαφέστερο), αλλά «δυναμώνουν» και την άποψη όσον αφορά στο τι ήταν αυτό που δεν θα μπορούσε να κριθεί «ύποπτο προθέσεων», αλλά δεν θέλω να συνεχίσω γιατί νιώθω πως με τη σιγουριά «στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα» ίσως αδικήσω κάποιους αλλά που αυτοί πριν είχαν αδικήσει εκείνους που διέβλεπαν κάτι άλλο.

  Μου αρέσει!

 3. Αυτή η πίκρα ως θλιβερός προάγγελος μιας ακόμα πιο πικρής συνέχειας…;-(

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.