Πολεμικές οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα 1

Σχολιάζοντας την επιστολή του Μανώλη Γλέζου στην Die Welt της 29ης Μαΐου 2013 πολλοί καλοί αναγνώστες της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας αναρωτήθηκαν:

  1. Γιατί πρέπει να φέρουμε αιωνίως την ευθύνη για εγκλήματα που διέπραξαν οι παππούδες μας;

  2. Δεν ντρέπονται οι Έλληνες να προσπαθούν να αποσπάσουν κι άλλα (!) χρήματα από τον γερμανικό λαό, τώρα που αναγκάζονται να πληρώσουν όσα σπατάλησαν τα προηγούμενα 20 χρόνια;

  3. Οι Γερμανοί έχουμε ήδη αποζημιώσει και με το παραπάνω τους Έλληνες για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Σε 300.000 εκτιμάται ο αριθμός των νεκρών Ελλήνων λόγω πείνας και των συν αυτή δεινών, τον χειμώνα του 1941/1942. Οι Γερμανοί είχαν κατάσχει την ελληνική γεωργική παραγωγή για τις ανάγκες του μετώπου κατά της Σοβιετικής Ένωσης

Σήμερα, 9 Μαΐου 2013, οπότε σε άλλες χώρες γιορτάζεται η νίκη των λαών κατά του Άξονα στις 9 Μαΐου 1945, ενώ στην Ελλάδα σφυροκοπούνται οι εκπαιδευτικοί από τα ΜΜΕ, επειδή απεργούν εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων επειδή πρόκειται σωρηδόν να απολυθούν από δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, αξίζει να επιχειρήσω απάντηση στα τρία ατελή και λανθάνοντα επιχειρήματα των καλών αναγνωστών της συντηρητικής πλην έγκριτης Die Welt.

  1. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται κατά την ιδρυτική πράξη του ΟΗΕ — και αυτή είναι μια καλή κληρονομιά των νικητών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Εξ αυτού προκύπτει ότι το γερμανικό κράτος σήμερα και στο μέλλον θα πρέπει να φέρει την ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε το Γ’ Ράιχ ανά τον κόσμο. Η λογική μιας τέτοιας διάταξης είναι, βεβαίως, ότι έτσι εξασφαλίζεται αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο διηνεκές.

  2. Κάποιοι Έλληνες με επιμονή, ήδη από το 1946, και αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις από το 1961 και εξής θέτουν ξανά και ξανά την αποπληρωμής των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα:Το γερμανικό κράτος, με διάφορους τρόπους, απέφυγε να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν στην 19μελή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946-1947). Η Γερμανία και η Αλβανία είναι οι μόνες από τις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν στην κατοχή της Ελλάδας από το 1941 ως το 1945 (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία), μολονότι, τουλάχιστον για την περίπτωση της Γερμανίας, υπάρχει σχετική «κοστολογημένη» απόφαση της Διάσκεψης Ειρήνης. Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν εισέπραξε από την Γερμανία τις ορισμένες από την Διάσκεψη αποζημιώσεις ούτε συναίνεσε στην διαγραφή τους, παρά τα όσα αναπόδεικτα οι γερμανοί ιθύνοντες και κάποιοι έλληνες εκφραστές τους αοριστολογικώς δηλώνουν. Αντιθέτως, με ισχνή φωνή είναι αλήθεια, αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1960 και εξής θέτουν σε διπλωματικό επίπεδο το ζήτημα.

    1. Για το «αναγκαστικό δάνειο» που επιβλήθηκε από τις ιταλικές και γερμανικές αρχές κατοχής το 1941, και ανέλαβε εξ ολοκλήρου η γερμανική κυβέρνηση από το 1943.
    2. Για την κατάσχεση από τις γερμανικές αρχές κατοχής κάθε είδους προϊόντος, από δημητριακά ως τερεβινθέλαιο το 1941.
    3. Για την ολική καταστροφή των υποδομών της χώρας κατά την διάρκεια της Κατοχής και κατά την οπισθοχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων το φθινόπωρο του 1944.
    4. Για τις καταστροφές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας και για την κλοπή έργων τέχνης και αρχαιολογικών ευρημάτων.
  3. Και, ασφαλώς, το αναγκαστικό δάνειο που απέσπασαν οι γερμανικές αρχές κατοχής από την Τράπεζα της Ελλάδος, και την αποπληρωμή του οποίου άρχισε το Ράιχ είναι συμβατική υποχρέωση και όχι πολεμική αποζημίωση. Γι’ αυτό από ελληνικής πλευρά γίνεται λόγος για οφειλές και όχι μόνον για αποζημιώσεις.

Για μια κάποια εκτίμηση του ύψους των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα παρέχει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Εκτός από όσα πρόσφατα έχω διαβάσει (και μετά πλείστης δυσκολίας τα ξεχώρισα κάτω από ποταμούς άχρηστης έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφορίας ), αντλώ και από όσα για πρώτη φορά αναδείχτηκαν προς χάριν ενός ευρύτερου κοινού από γνώστες του θέματος στην πολύ καλή διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου της 8ης Μαΐου 2013: Το 1ο μέρος από την διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του enikos.gr στις 8 Μαΐου 2013.

Θαρρώ ότι όλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε εις βάθος το θέμα, να αποσαφηνίσουμε στον νου μας ότι γερμανικές πολεμικές οφειλές προς την Ελλάδα και οικονομική κρίση-δανειακή σύμβαση-μνημόνια συγκυριακώς και μόνον σχετίζονται, να πιέσουμε όπως μπορούμε την ελληνική κυβέρνηση να μη παροπλιστεί, να στηρίξουμε το Εθνικό Συμβούλιο να μιλήσουμε με τους γνωστούς μας, Έλληνες και ξένους, για το δίκαιο των ελληνικών διεκδικήσεων. Το ζήτημα είναι ηθικό, πολιτικό και οικονομικό. Με αυτήν την σειρά.

Posted on Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013, in πρωτογενείς, πηγές, συμμετασχόντος, συνέντευξη, σχόλιο, Ιστορία, έγγραφο δημόσιο, έγγραφο ιδιωτικό, δευτερογενείς, δεδομένα αριθμητικά, μελέτη, μελετητή and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 15 Σχόλια.

  1. Τώρα μάλλον κι εγώ σε βοήθησα να καταλάβεις τι εννοούσα… 😉
    Παρεμπιπτόντως τώρα ακόμη παρακολουθώ την εκπομπή μετά από πολύ δύσκολο «ανώμαλου προγράμματος χρόνου» εικοσιτετράωρο!! 😉

    Μου αρέσει!

  2. Μια χαρά είναι ό,τι και όπως έγραψες εσύ! 🙂
    Στο ίδιο το κείμενο στο ιστολόγιο δυσκολεύτηκα …αλλά σίγουρα εσύ (μια που δεν έχω βέβαια σκοπό να σου δώσω το ρόλο «ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου»! 🙂 )ουδόλως είσαι υποχρεωμένος να εξηγήσεις τα γραφόμενα άλλου …! 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Κατερίνα, νομίζω ότι αδικείς τον εαυτό σου, όταν λες ότι δεν έχεις
    γνώσεις — αλλά αυτό το έχω ξαναγράψει, και επαναλαμβάνομαι…
    Αν καταλαβαίνω σωστά δύο σημεία επισημαίνεις. Αντιλαμβάνομαι μόνον το
    πρώτο, και επιχειρώ να απαντήσω.

    1. Χρόνος που συζητήθηκε στην Βουλή.
    Νομίζω ότι το θέμα είναι σε εξέλιξη ήδη πριν από την λήξη του ελληνικού
    εμφυλίου, όταν το 1946 κάποιοι μεταξύ των οποίων και ο Γλέζος που είναι
    εν ζωή, συγκρότησαν επιτροπή για την διεκδίκηση αποζημιώσεων. Το θέμα
    ετίθετο από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις με τον έναν ή τον άλλον
    τρόπο, πάντως μάλλον υποτονικά, αν εξαιρέσει κανείς δύο φορές στην
    δεκαετία του 1960 και στην δεκαετία του 1990. Στην εκπομπή υπάρχουν οι
    σχετικές λεπτομέρειες. Βεβαίως, οι γερμανοί αναγνώστες της Die Welt
    εγείρουν ένα θέμα για τον χρόνο: μοιάζει να θεωρούν ότι επειδή η
    κυβέρνηση και η Βουλή υπέγραψαν το Μνημόνιο το 2010 και επειδή κυβέρνηση
    και Βουλή συζήτησαν για τις γερμανικές οφειλές το 2013, δηλαδή επειδή
    υπάρχει αυτή η χρονική αλληλουχία, υπάρχει και αιτιώδης αλληλουχία. Και
    με βάση αυτή την λανθάνουσα προκείμενη σε συνδυασμό με το στερεότυπο που
    καλλιεργούν εφημερίδες σαν την Bild περί τεμπέληδων Ελλήνων, σαρκάζουν ή
    επιτίθενται: «μας ζητάτε κι άλλα λεφτά, επειδή χρεωκοπήσατε.

    2. Δεν είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνομαι σωστά την τελευταία περίοδο του
    κειμένου σου, και έτσι επιφυλάσσομαι 🙂

    Μου αρέσει!

    • Δημήτρη, να επαναλάβω κι εγώ τις ευχαριστίες μου για τη σταθερή σου εκτίμηση!-)Ξέρεις ότι τη χρειάζομαι σε πολύ μεγάλο βαθμό!
      Η απάντησή σου στο πρώτο ζήτημα, όχι μόνο είναι αυτή που περίμενα από εσένα, αλλά ξέρεις κιόλας-τουλάχιστον από τότε που παρακολουθούμε μαζί το ζήτημα-πως ταυτίζεται με τη δική μου αντίληψη.
      Όσο για το δεύτερο ζήτημα …είναι που προσπαθούσα για ώρα (στ’ ορκίζομαι απόλυτα συγκεντρωμένη!-) …) να κατανοήσω τις αναφορές του γράφοντος και τα σχόλια που ακολουθούσαν όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του αστικού συστήματος στη χώρα μας, την Ευρώπη και παγκόσμια! Λες και παρακολουθούσα «ιδεολογικό μάθημα»… κι εγώ παραλίγο να έμενα με την απορία…τελικά αξίζει τον κόπο να διεκδικήσουμε τα αυτοδίκαια και αυτονόητα για λόγους ηθικούς, πολιτικούς και οικονομικούς (πολύ μου αρέσει και με εκφράζει η σειρά που θέτεις στους προσδιορισμούς σου) μέσα σ’ αυτό το οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικό σύστημα που ζούμε…ή πρέπει πρώτα να το αλλάξουμε;! 😉

      Μου αρέσει!

      • Μάλλον σε δυσκόλεψε κάτι που δεν έγραψα εγώ, έτσι δεν είναι; Και από την αναφορά σου στα περί ιδεολογικού μαθήματος, δυσκολεύομαι να εντοπίσω το σημείο· ας είναι, νομίζω ότι δεν θα υπάρχει κάτι που να *χρειάζεται* να σου εξηγήσω εγώ 🙂

        Μου αρέσει!

  4. Επαναλαμβάνω το χαρακτηρισμό «εξαιρετική» η εργασία σου, Δημήτρη!
    Η εκπομπή του Ν.Χατζηνικολάου, την οποία εντόπισα αργά χθες, μέσω σχολίου σου στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο, έχει «περαστεί» στα σημερινά μου ενδιαφέροντα!-)
    Η ανάρτηση στο ιστολόγιο, με μπέρδεψε πολύ όσον αφορά το σκεπτικό και τις επιδιώξεις της.

    Μου αρέσει!

    • Είναι πολύ αξιόλογη η εκπομπή, Κατερίνα, ιδίως αν συγκρίνεις με το τι προβάλλουν τα δημόσια και ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα. Δεν είμαι βέβαιος για το τι σε μπέρδεψε — το αντίθετο ακριβώς ήταν στην πρόθεσή μου –, και λυπάμαι γι’ αυτό.

      Μου αρέσει!

      • Αν με μπέρδεψαν τα στοιχεία που παρατίθενται, αυτό οφείλεται στην έλλειψη γνώσεών μου!Απ΄ αυτά όμως που μπορώ ίσως να αντιληφθώ είναι ότι αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι αν υπάρχει ένσταση για τη χρονική περίοδο που τέθηκε το θέμα στη Βουλή (ας μην ξεχνάμε πως έχει ξαναγίνει ανάλογη προσπάθεια, η οποία δεν είχε βρει ανταπόκριση)!Αν υπάρχει, τότε νομίζω πως η επιλογή του χρόνου ανταπόκρισης δεν είναι ευθύνη όσων προέβαλλαν το ζήτημα, αλλά, χωρίς να είμαι βέβαιη, εμένα μου φαίνεται περίεργη και η ανάδειξη του θέματος, από μερίδα του γερμανικού Τύπου και η πρόσφατη ανταπόκριση των κυβερνώντων.Επίσης, δεν κατανόησα αν η διεκδίκηση δείχνει ότι (εμείς που δεν πολυσκεφτόμαστε….) μας είναι αδύνατον να «κατανοήσουμε» τη σχέση και το «ειδικό βάρος» στη σχέση και στο διαχωρισμό ευρωπαϊκού και ελληνικού οικονομικο-πολιτικού συστήματος.

        Μου αρέσει!

  5. Το λαθάκι είναι στο σημείο 2.3 της απάντησής σου

    Μου αρέσει!

  6. Εξαιρετικό, φίλε! Ιδίως, επειδή συνόψισες σε τρεις κατηγορίες τις αντιδράσεις των Γερμανών αναγνωστών της Die Welt. Της συντηρητικής και συνεπώς της μη έγκριτης, θα μου επιτρέψεις να ισχυριστώ (εκτός κι αν κάνει πλάκα, βέβαια!). Πολύ καλή και η εξίσου συνοπτική η αντίστοιχη απάντηση που γράφεις — μας βοηθάει 😉

    Πώς μας ξέφυγε η εκπομπή του Χ’νικολάου; Είδα λίγο στο γραφείο, και φαίνεται πολύ καλή. Θα την δούμε στο σπίτι απόψε.
    Μια ιδέα είναι να συμπλήρωνες κάπου τον κατάλογο βιβλίων που έχουν βγει πρόσφατα στην Ελλάδα για το θέμα. Ξέρω ότι δεν θα έχει χρόνο, βέβαια, αν βρω εγώ, θα την κάνω αυτή τη λίστα εγώ — αλλά δεν υπόσχομαι 😉
    Δες λίγο το σημείο όπου αναφέρεσαι στην υποχώρηση των Γερμανών. Έγραψε από λάθος 1945.

    Τα λέμε!

    ΥΓ. Χάρηκα που κάτι μας ανέβασες, ύστερα από τόσον καιρό…

    Μου αρέσει!

    • Το πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθούμε να κατανοούμε όσα για πολλά χρόνια παραβλέπαμε… Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμη η σύνοψη που επιχείρησα, αν και κάθε σύνοψη εγκυμονεί τον κίνδυνο να παραλείψει πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές, όπως π.χ. τις ευθύνες των «αγαπημένων» πολιτικών ηγετών της χώρας από την λήξη του πολέμου (του παγκόσμιου και του εμφύλιου) ως σήμερα.
      Έχεις δίκιο ότι θα ήταν χρήσιμη μια μίνι βιβλιογραφία. Αν τα καταφέρω, θα την συμπληρώσω. Σε προκαλώ, πάντως, να με προλάβεις 😉
      Αγόρασα από τις (συζητήσιμες) εκδόσεις Κάδμος (kadmos.gr) το βιβλίο του συντοπίτη μας Γιώργου Λεκάκη (http://lekakis.com/) «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής». Το βιβλίο παρουσιάζεται και στις σελίδες του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (http://holocaust.gr/), και η παρουσίαση είναι εδώ: http://youtu.be/bm6erXeKdG4 στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, δανείστηκα ένα εφετινό βιβλίο του Ν. Χριστοδουλάκη (ναι, ναι, του γνωστού υπουργού του Σημίτη), «Άγος Απλήρωτον – Τα οφειλόμενα για Κατοχικό Δάνειο και μια ευκαιρία επίλυσης» από τις (mainstream) εκδόσεις Gutenberg. Στα βιβλιοπωλεία έχω ξεφυλλίσει κι άλλα συναφή βιβλία, αλλά της οικονομικής μου κρίσεως μη επιτρεπούσης δεν τα αγόρασα και δεν τα διάβασα 😦
      Το λάθος μου ήταν της δακτυλογράφησης, και μου το επεσήμανε πρώτος ο φίλος Μανώλης Σαβοριανάκης — ευχαριστώ Μανώλη!

      Μου αρέσει!

    • ΥΓ. Μη λησμονήσω να αναφέρω την πολύ πληροφοριακή ανάρτηση στο ιστολόγιο avantgarde: http://avantgarde2009.wordpress.com/2013/05/02/ethnikos-kormos-kai-apozimioseis/

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.