Σμύρνη, 1922

Ο παπούς του Ρόμπερτ Νταβίντιαν (Robert Davidian)  Γκεόργκ Μαγκαριάν, που γεννήθηκε το 1895, φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο του Ικονίου, στην Τουρκία, και αργότερα διηύθυνε την YMCA του Ικονίου, κινηματογράφησε την Σμύρνη, αμέσως μετά την πυρπόλησή της.

Η ταινία των 35mm έμεινε φυλαγμένη στο διαμέρισμα της γιαγιάς του στην Νέα Υόρκη για 60 χρόνια. Ο Ρόμπερτ το βρήκε, το ψηφιοποίησε κ αι το έσωσε από την πλήρη αποσύνθεση.

Με την συνδρομή της Μαρίας Ηλιού το μετέτρεψε σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας στο εργαστήριο Colorlab. Η πρωτοβουλία ήταν της Ηλιού και του PROTEAS, με χορηγία του PROTEAS, ελληνικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, από το 2008 ως το 2011. Συνέδραμαν επίσης τα ιδρύματα Μποδοσάκη, Κωστόπουλου, Αργυρού, Ν. Μπούρα,  Jim Chanos, Roy & Diane Vagelos.

Posted on Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, in πηγές, ταινία, Ιστορία and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 12 Σχόλια.

 1. Και αυτή η εκπομπή της ΕΡΤ http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7167&autostart=0, μου λέει ο μικρός, πρέπει να ενσωμάτωσε πλάνα από την ταινία για την οποία σου έγραψα παραπάνω — δεν το επαλήθευσα

  Μου αρέσει!

 2. Ας αντιγράψω και αυτά από το σχόλιο της καλής εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου:

  The Greeks are ousted from Smyrna, Turkey

  Full titles read: «THE BURNING OF SMYRNA – Authentic pictures that beggar description – taken by PATHE Cameraman now in the Near East.»

  Various L/S’s of smoke pouring from burning buildings. M/S of thick black smoke. L/S of large building ablaze on the coast, a large rowing boat can be packed with people on the river. M/S of rowing boat with refugees in it. M/S’s of more rowing boats colliding with one another. L/S of refugees on the deck of a ship.

  L/S’s of burning buildings of Smyrna, there is and incredible amount of destruction. Footage of the town burning at night, the flames illuminate the night sky. Intertitle reads: «Britain’s Watch Dogs – Majestic in their silent guard of the Dardanelles – are instantly ready.» L/S of the fleet of battleships of the Royal Navy in the Dardanelles.

  Note: the main complete story is followed by approximately 9 minutes of cuts similar to main story.

  01:50:46 L/S of refugees climbing aboard French rescue ship from small boat. L/S of the large ship with French Flag flying. Various shots of refugees on the deck of the ship. Some look very distressed. Several shots of the town on fire.

  01:53:37 M/S of women refugees walking with their children. Numerous shots of lifeboats rescuing the hundreds of civilians who are waiting at the pier. L/S’s of the crowd. M/S of man on raised platform handing out bread to mass crowd of hungry refugees who reach out desperately with their hands.

  01:55:16 Some good footage of refugees standing in the debris of the ruined town. L/S of market stall with bread on it, refugees push and shove to get to it. L/S of soldiers marching.

  Προτείνω να μείνουμε στην 1η γραμμή: «The Greeks are *ousted* from Smyrna, Turkey».

  Επίσης, για την κατανόηση της στάσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ιδιαίτερη σημασία έχουν τα …*cuts* της κυρίως αφήγησης…

  Μου αρέσει!

  • Έχεις δίκιο· απ’όσο καταλαβαίνω μεταξύ των γραμμών, θα σάρκαζε πίνοντας τσάι ο αυτοκρατορικό πώς υπάλληλος που συνέταξε το σημείωμα για το πωλητήριο της British Pathé (παρεμπιπτόντως, εδώ στην λεγόμενη Ελλάδα δεν έχουμε ούτε έναν αντιαμερικανό·θαύμα θα έκανε ο Θεός των ΗΠΑ).
   Και για τα cuts έχεις δίκιο· θαρρώ ότι σχετίζονται με τον προπαγανδιστικά χαρακτήρα που είχαν τα πάλαι ποτέ «ΕπίκΙρα» (μη βλέπεις που σήμερα υπάρχει το Megamou:-))

   Μου αρέσει!

 3. Ανακάλυψα και αυτήν την αυθεντική ταινία για τους «Έλληνες που συνωθούντο στο λιμάνι της Σμύρνης» το 1922: http://www.britishpathe.com/video/burning-of-smyrna.

  Την πουλάει σε πάντα ενδιαφερόμενο η British Pahé για 60 λίρες. Το σκέφτηκα, ομολογώ, αλλά δεν θα χαρίσω την ταινία στο Μαράκι την Ρεπούση 😉

  Μου αρέσει!

  • Ε, όχι! Δεν σκέφτηκες να της την κάνεις δώρο! Δεν είναι καμιά χαουζγουάιφ το Μαράκι· ολόκληρη επιστήμων! Θα την προσέβαλες, και είναι πια και βουλευτής, και «σκιώδης υπουργός παιδείας» εκ της ΔΗΜ.ΑΡ,…

   Μου αρέσει!

 4. Αναρωτιέμαι αν η Ρεπούση που αυτοπροσδιορίζεται ως επιστήμων έχει δει και έχει σχολιάσει αυτή την ταινία… Αλλά αναρωτιέμαι, την χρειάζομαι πράγματι την απάντησή της;

  Μου αρέσει!

  • Ειλικρινά, ούτε εγώ ενδιαφέρομαι πράγματι για την απάντησή της, ρε συ Αίαντα 😉
   Το μόνο που σκέφτομαι συχνά, είναι ότι οπισθοδρόμησε καίγοντας την πολύ έγκυρη διδακτική προσέγγιση που υιοθέτησε στο βιβλίο αυτό, δηλαδή την ελαχιστοποίηση της αφήγησης στα πιο σημαντικά στοιχεία, και την πρόσκληση προς τον μαθητή να την επαυξήσει, δουλεύοντας επάνω σε μια επιλογή πρωτογενών ιστορικών πηγών.
   Για τους ιδεοληπτικούς ακκισμούς της την έχει βεβαίως περιλάβει ο συμπατριώτης της νύφης σου, Κώστας Ζουράρις ;-))

   Μου αρέσει!

 5. Οι εικόνες είναι πράγματι πολύ δυνατές. Δυστυχώς, η πολιτική και οι πολιτικοί ενίοτε φέρνουν μεγάλες καταστροφές και τους ανθρώπους σε απόγνωση.

  Την καλημέρα μου.

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα!
   Έχεις δίκιο για τους πολιτικούς. Το περίεργο είναι ότι ποτέ ούτε αποδόθηκαν ούτε αποδώσαμε πολιτικές ευθύνες. Εντέλει, η βιστική δίκη/εκτέλεση στο Γουδί, συγκάλυψε, δεν αποκάλυψε, δεν έφερε «την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν». Η τραγωδία έμεινε να αιωρείται λίγο πριν από την κάθαρση. Βρόχος, ακόμη!

   Μου αρέσει!

   • Έτσι είναι πράγματι. Το συμπέρασμα που βγαίνει αν κοιτάξει κανείς καλά την ιστορία, είναι πως οι ισχυροί αλλά και οι κυβερνώντες ζουν έξω από τους νόμους που έχουν φτιάξει για να ισχύουν για τους άλλους, τους ανίσχυρους!

    Την καλησπέρα μου.

    Μου αρέσει!

   • Ίσως γι’αυτό αξίζει αφενός οι ανίσχυροι να αναζητούν το πρωτογενές υλικό της Ιστορίας και αφετέρου να συγκροτούν μια άλλη, διαφορετική κατά πάσα πιθανότητα, αφήγησή της. Αυτό δεν μας έμαθε και ο Χάουαρντ Ζιν;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Αρέσει σε %d bloggers: