εχρεωκοπήσαμεν ως Κοινοβουλευτισμός

εχρεωκοπήσαμεν ως Κοινοβουλευτισμός

Αγόρευση του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Βάσου Στεφανόπουλου,
στη συνεδρίαση της Βουλής τη 29η-4ου-1936

Χθες ακόμη εις μία μακράν και ολονύκτιον συνεδρίασιν ηναγκάσθημεν να κηρύξωμεν την χρεωκοπίαν του λεγομένου Κοινοβουλευτισμού. Είδομεν το θέαμα ενός κόμματος, το οποίον ο λαός επλούτισεν με 120 βουλευτάς και ενός άλλου με 80 και ενός άλλου με 40 να μη δύναται κανέν εξ αυτών αλλ’ ούτε, δυστυχώς, όλα μαζί να δώσωμεν Κυβέρνησιν εις τον τόπον. Και εκαλέσαμεν τον αξιότιμον Αρχηγόν των Ελευθεροφρόνων. Αρχηγόν κατά πάντα βεβαίως άξιον τιμής και διά το ένδοξον παρελθόν και διά το τίμιον παρόν και δια το εύελπι μέλλον, αλλά Αρχηγόν εκ συναδέλφων εις την Βουλήν ταύτην και κατεθέσαμεν εις τους πόδας αυτού, άλλοι την εμπιστοσύνην μας διά διαμαρτυριών, όπως προσφυέστατα παρετηρήθη, και άλλοι την ανοχήν μας μετά χειροκροτημάτων. Και 240 Ναι, τα οποία εξεφώνησαν εις την αίθουσαν ημών εις την ψήφον εμπιστοσύνης, ήσαν 240 υπογραφαί κάτωθι της τρομεράς διαπιστώσεως ότι εχρεωκοπήσαμεν ως Κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως Συνέλευσις, εχάσαμεν την συνείδησιν του προορισμού μας ως Εθνική Κυριαρχία. Και έτι πλέον κ. Βουλευταί. Εχάσαμεν ίσως και τον ψυχικόν σύνδεσμον προς τον λαόν, τον οποίον ενετάλημεν να διακυβερνήσωμεν.»

ΙΕΕ, τ. ΙΕ ‘, σ. 378.

Posted on Κυριακή, 13 Νοέμβριος 2011, in πηγές, φωτογραφία, Ιστορία, έγγραφο δημόσιο. Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

 1. Και σ’εμένα, που δεν είμαι του χώρου της Ιστορίας, αρέσει πολύ, αγαπητέ Δήμο, η παρομοίωση της Ιατορίας με κρυφοκοίταγμα του μέλλοντος από την κλειδαρότρυπα του παρελθόντος ή της επίγνωσής μας για το παρελθόν (εδώ είναι που σηκώνω τα χέρια ψηλά! Δεν είμαι μαθημένος στην τόσο αφηρημένη σκέψη).
  Φίλε, μου άρεσε και η συμπλήρωση (νομίζω ότι πιάνω το νόημα, που αφορά τη χρησιμότητα του κρυφοκοιτάγματος από τις κλειδαρότρυπες): κρυφοκοιτάζουμε το μέλλον από κλειδαρότρυπες, επειδή (α) έχουμε ανάγκη να ανοίξουμε κάποια πόρτα, και (β) επειδή το άνοιγμα μιας πόρτας θα «κλειδώσει» μια από τις εκδοχές του μέλλοντος.
  Το έπιασα ή το έχασα;
  😉

  Μου αρέσει!

 2. Με ανησύχησε η επικαιρότητα του κειμένου, σαν να κοίταζα το μέλλον από κλειδαρότρυπα …

  Μου αρέσει!

  • Ωραία η παρομοίωση, λέω να την υιοθετήσω, σκέφτομαι ότι κατά μία έννοια και αυτή μπορεί να θεωρηθεί απόπειρα ορισμού της Ιστορίας: μια ματιά στο μέλλον από την κλειδαρότρυπα της Ιστορίας, λίγο πριν αποφασίσουμε ποια πόρτα να ανοίξουμε αμέσως μετά!
   Καμιά φορά ό,τι «βλέπουμε» είναι ανησυχητικό, αλλά είναι και η ανησυχία μια ποιότητα του άνω θρώσκοντος, δεν είναι;

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Αρέσει σε %d bloggers: