Σχολές εξαμερικανισμού

Ιστορικό πλαίσιο

Στο τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου αυξανόταν η πίεση της κοινής γνώμης για ταχύτερη αφομοίωση των μεταναστών στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Η μεταπολεμική εισροή μεταναστών από την Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Αμερική – μετανάστες που διέφεραν ως προς το θρήσκευμα και την νοοτροπία από πολλών που είχαν φτάσει νωρίτερα – πυροδοτούσε αυτήν την πίεση.

Στην δεκαετία του 1920, οι τοπικές και οι πολιτειακές αρχές ευνοούσαν με τον πιο δραστήριο τρόπο την πολιτική του εξαμερικανισμού, στην οποία βασικό ρόλο έπαιζε η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Παλαιότερα, μια τέτοια γλωσσική διδασκαλία την προσέφεραν οι εκκλησίες και οι κοινωνικές λέσχες που ίδρυαν οι μετανάστες, χωρίς την δαπάνη κονδυλίων από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Με το Πρόγραμμα Εξαμερικανισμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοίμασε εγχειρίδια κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν από τις τοπικές αρχές, για να διδάξουν Αγγλικά και Αγωγή του Πολίτη στους μετανάστες, τόσο στους νέους όσο και στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Οι τοπικές αρχές άνοιξαν χώρους διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία για τους νεο-αφιχθέντες Αμερικανούς και προσέλαβαν εθελοντές δασκάλους ανθρώπους από τον χώρο των κοινωνικών ομίλων, των κοινωνικών ενώσεων των μεταναστών, ακόμη και από τα εργατικά συνδικάτα. Οι παρατηρήσεις ενός νεαρού Αρμενίου, αποφοίτου Λυκείου στην Γουότερ-τάουν της Μασαχουσέτης, αποδίδουν το πνεύμα της κίνησης για τον εξαμερικανισμό:

Ήμουν μόνον δεκαεπτά χρονών όταν πρωτοήρθα στην Αμερική, την γη των ηρώων και των μεγάλων ανδρών. Ήταν ανέκαθεν το όνειρό μου να έρθω σ’αυτήν την μεγάλη και ελεύθερη χώρα, να ζήσω ως ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς φόβο για την ζωή μου… Δεν μπορούσα να μιλήσω καθόλου τα Αγγλικά, αλλά σήμερα, με την βοήθεια του νυχτερινού σχολείου, μπορώ να μιλώ, να διαβάζω και να γράφω πολύ καλά την αγγλική γλώσσα. Αγαπώ και θαυμάζω την Αμερική, επειδή με βοήθησε πολλές φορές και επειδή είναι το μόνο μη εγωιστικό κράτος στον κόσμο.

Κατά την περίοδο 1919-1920, σύμφωνα με την έκθεση για το οικονομικό έτος 1920 του Υπουργείου Εμπορίου και Εργασίας των ΗΠΑ, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μετανάστες προσήλθαν στις σχολικές τάξεις για να μάθουν Αγγλικά, και από αυτούς οι 26.000 ήταν ενήλικες. Ο αριθμός και το είδος των μαθημάτων που προσφέρθηκαν εξαρτώντο από την συγκέντρωση των νεοαφιχθέντων μεταναστών ανά πολιτεία. Για παράδειγμα, ως το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, είκοσι πόλεις στο Ιλλινόις προσέφεραν μαθήματα Αγγλικών· ο αριθμός των μαθητών ανήλθε στις 4.000. Στην Γρανάιτ-Σίτι του Ιλλινόις, μια πόλη με χαλυβουργική παραγωγή βόρεια από το Ανατολικό Σεν Λούι, από όπου προέρχεται η πηγή, προσέφεραν στους μετανάστες τους, ουγγρικής καταγωγής κυρίως, μαθήματα Αγγλικών μέσω του προγράμματος Εξαμερικανισμού. Στην αφίσα γίνεται έκκληση προς τους μετανάστες της Γκρανάιτ-Σίτι να παρακολουθήσουν μαθήματα Αγγλικών σε μία από τις τέσσερις Σχολές Εξαμερικανισμού.

Σήμερα οι Σχολές Εξαμερικανισμού εξακολουθούν να υπάρχουν και να διατηρούν τον χαρακτήρα των πρώτων ετών. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ιθαγένειας των Η.Π.Α. εξακολουθεί να παρέχει εγχειρίδια και άλλο υλικό μελέτης σε ενήλικες μετανάστες που είναι κανονικά εγγεγραμμένοι σε δημόσια σχολεία. Ωστόσο, μολονότι επηρεάστηκε από κύματα μεταναστών όπως οι Νοτιοβιετναμέζοι και οι Αϊτινοί πρόσφυγες των πλοίων, εντούτοις παραμένει μια υπόθεση των αρχών της κάθε Πολιτείας. Σήμερα, σε ολόκληρη την χώρα οι τοπικές κοινότητες παρέχουν χώρους για την διενέργεια των μαθημάτων σε δημόσια σχολεία και εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, και οργανώσεις εθελοντών μισθώνουν δασκάλους Αγγλικών και Αγωγής του Πολίτη.

Σχολές Αμερικανοποίησης, ΗΠΑ, Μεσοπόλεμος

Η αφίσα είναι από το Εθνικό Αρχείο, αρ. 27641/44, φάκελος Εξαμερικανισμού. Αρχεία Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Ομάδα Αρχείου 85.

Γκρανάιτ Σίτι. Ιλινόις, ΗΠΑ

U.S. Census 2000 reference map for Granite Cit...

Χάρτης της Γκρανάιτ Σίτι, Ιλινόις, ΗΠΑ, από την πανεθνική απογραφή του 2000. Φωτ.: Wikipedia)

 

 

Granite City City Hall

Το Δημαρχείο της Γκρανάιτ Σίτι, Ιλινόις, ΗΠΑ. (Φωτ.: Wikipedia)

 

General Steel Industries, Inc. Castings Divisi...

General Steel Industries, Inc. Εργοστάσιο Τμήματος Χυτεύσεων, 1970 περίπου, στην οδό State, Γκρανάιτ Σίτι, Ιλινόις, ΗΠΑ. Το εργοστάσιο κάλυπτε 513 στρέμματα, εκ των οποίων 170 στεγασμένα. Παλαιότερα σ’αυτή την θέση υπήρχε το εργοστάσιο της Commonwealth Steel Company. (Φωτ.: Wikipedia)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.