Προκήρυξις (13/10/1944)

Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου είχε ως αποκλειστική νομιμοποίησή της την συμμετοχή των αντιστασιακών οργανώσεων, ιδίως του ΕΛΑΣ που ήλεγχε την Αθήνα και την Αττική εκτός των άλλων περιοχών, με υπουργούς.
Δεν είχε προκύψει από εκλογές και από τα στρατεύματα που την είχαν ακολουθήσει στην Αίγυπτο, της είχαν απομείνει οι προσεκτικά επιλεγμένοι βασιλόφρονες της «Ορεινής Ταξιαρχίας» και του «Ιερού Λόχου», μετά την εκκαθάριση του εξόριστου ελληνικού στρατού από την αγγλική διοίκηση. Είχε βεβαίως και την υποστήριξη των αγγλικών στρατευμάτων που την συνόδευσαν στο ταξίδι της από τον τελευταίο σταθμό της στην Ιταλία. Δεν είχε καμιά συνταγματική υπόσταση ούτε της ασκούνταν έλεγχος από κάποια Βουλή — η τελευταία, του 1935, είχε διαλυθεί από τον Γεώργιο και τον Μεταξά…
Με ποικίλους ελιγμούς επιχειρούσε να κερδίσει χρόνο, ώστε να ελέγξει την επιρροή του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ πρώτα στην Αθήνα και αργότερα στην χώρα, συνενώνοντας στις γραμμές των αντικομμουνιστικών οργανώσεων αρκετούς από τους πολιτικούς και διοικητικούς δοσίλογους — εκτός από τους ένοπλους δοσίλογους, που, φοβισμένοι από την επιρροή του ΕΑΜ και τις επιχειρήσεις σύλληψής τους από την Εθνική Πολιτοφυλακή (ένοπλο σώμα της ΠΕΕΑ) ,είχαν ήδη άλλοι παραδοθεί και αφοπλιστεί, άλλοι ενταχθεί στα Τάγματα Ασφαλείας και την οργάνωση «Χ», άλλοι διαφύγει στο εξωτερικό και άλλοι κρυφτεί.

Στα πρώτα κείμενά της η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γ. Παπανδρέου υιοθετεί στο σύνολό της την αντιφασιστική ρητορική περί διώξεων εναντίον όσων είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις κατοχής. Ήδη, πάντως, στο ακόλουθο απόσπασμα, επιχειρείται αυστηρή προειδοποίηση προς εξαγριωμένους παθόντες και προς την Εθνική Πολιτοφυλακή: η εσωτερική ασφάλεια και η δικαιοσύνη απονέμονται αποκλειστικά από το Κράτος, και το Κράτος είναι υπό ίδρυση από την κυβέρνηση Παπανδρέου!

(Ορατή ανάμεσα στις λέξεις η άρτι αναστηθείσα «θεωρία των δύο άκρων»…)

Προκήρυξις της Εθνικής Κυβερνήσεως προς τον Ελληνικόν Λαόν

Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να παραμείνουην στας θέσεις των αναμένοντες τας εντολάς της Κυβερνήσεως. Όσοι εξ αυτών κατά το διάστημα της κατοχής επέδειξαν διαγωγήν αντίθετον προς την εθνικήν συνείδησιν θα απομακρυνθούν. Η δικαία τιμωρία αυτών καθώς και παντός όστις συνεργάσθη με τον εχθρόν θα επιβληθεί υπό του Ελληνικού Κράτους. Κάθε κύρωσις την οποίαν θα επεχείρουν εις βάρος τους μεμονωμένα άτομα ή οργανώσεις, χωρίς να αποτελεί εγγύησιν πραγματικής δικαιοσύνης, θα είναι αυθαίρετος υποκατάστασις εις την λειτουργίαν του Κράτους.

 

mak1Περίπου τις ίδιες ημέρες κυκλοφορούσε προκήρυξη από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Αρέσει σε %d bloggers: