Ο Sandburg στο Σικάγο του 1886

Carl_Sandburg«Ύστερα ήρθε η δίκη για ανθρωποκτονία των οκτώ ανδρών και είδαμε στις εφημερίδες του Σικάγο ασπρόμαυρα σχέδια των προσώπων τους, και έμοιαζαν ακριβώς όπως το περιμέναμε, σκληρά, κακά, γλοιώδη πρόσωπα. Είδαμε εικόνες των δώδεκα ενόρκων και έμοιαζαν όπως το περιμέναμε, ωραία, έντιμα, καθωσπρέπει πρόσωπα. Μάθαμε την λέξη για τους υπόδικους, αναρχικοί, και ότι μισούσαν τους πλούσιους και ότι αποκαλούσαν τους αστυνομικούς «κυνηγόσκυλα». Δεν ήσαν κανονικοί άνθρωποι και δεν ανήκαν στο γένος των ανθρώπων, αφού έμοιαζαν περισσότερο με γλοιώδη ζώα που περιφέρονται, παραμονεύουν και σκοτώνουν στο σκοτάδι. Αυτό πίστευα μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους διαβάζοντας και κουβεντιάζοντας για την δίκη».

Carl Sandburg (1878-1967) στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Always the Young Strangers (New York: Harcourt, Brace & Co., 1952, σσ. 132-33) ανακαλεί παιδικές μνήμες, πιθανώς ανάμικτες με διηγήσεις των μεγαλυτέρων του τότε ή αργότερα, την ατμόσφαιρα στο Σικάγο του 1886. Ο ίδιος ο Sandburg δεν υπήρξε αναρχικός και μάλλον εστιάζει την προσοχή του περισσότερο στον ρόλο του τύπου και λιγότερο στο αν ήσαν αθώοι οι κατηγορούμενοι ή όχι.

Frank_Leslie_Ilustrated_Newspapaer

Εξώφυλλο της Frank Leslie’s Illustrated Paper (15 Μαΐου 1886). Εικονίζεται η έκρηξη βόμβας στην πλατεία haymarket, και ένας παπάς που παραστέκει ετομοθάνατο αστυνομικό. Στην λεζάντα διαβάζουμε: «Σκηνή από το αστυνομικό τμήμα της οδού Desplaines — Μετά την εξέγερση: η σκιά του θανάτου». Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Τμήμα Εντύπων και φωτογραφιών, LC-USZ62-75191.

Haymarket_1886

Εικονογράφηση στο Harper’s Weekly, 15 Μαΐου 1886, που φέρεται ότι έχει σχεδιαστεί με βάση σκίτσα και φωτογραφίες.
Στην λεζάντα διαβάζουμε: «Η αναρχική εξέγερση στο Σικάγο» — Βόμβα δυναμίτιδας εκρήγνυται εν μέσω αστυνομικών». Αναφορές από το περιστατικό υποδηλώνουν ότι ο αναρχικός ομιλητής είχε κατεβεί από το βήμα, όταν εξερράγη η βόμβα.Οι περισσότεροι νεκροί πέθαναν λόγω τραυμάτων από πυροβόλα όπλα.
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Τμήμα εντύπων και φωτογραφιών, Hay. LC-USZ62-796.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.