Ο Albert Parsons από τον τάφο του (1887)

albert-parsons

Ο Albert Richard Parsons καταγόταν από παλιά οικογένεια της Νέας Αγγλίας. Μεγάλωσε στον Νότο και πολέμησε με την Συνομοσπονδία (Νότιοι) κατά τον Εμφύλιο πόλεμο.
Μετά τον πόλεμο, άλλαξε γνώμη για τον Νότο, την δουλεία και πολλά άλλα. Ο ίδιος και η σύζυγός του Λούσυ μετακόμισαν στο Σικάγο, όπου και οι δύο υπήρξαν δραστήρια μέλη του εργατικού κινήματος, σε σοσιαλιστικές ομαδοποιήσεις και σε σημαντικές αναρχικές ομάδες. Την εποχή του επεισοδίου της πλατεία Haymarket, ο Parsons ήταν ένας από τους γνωστότερους αναρχικούς του Σικάγο.

Επιστολή του Albert Parsons που δημοσιεύτηκε στο Alarm, στις 11 Αυγούστου 1888, δηλαδή περίπου έναν χρόνο μετά την εκτέλεση του Parsons δι’ απαγχονισμού την 11η Νοεμβρίου 1887 σύμφωνα με την δικαστική απόφαση (2οή Αυγούστου 1886).

«Δεν υπάρχει κανενός είδους τεκμήριο ότι εγώ ή οποιοσδήποτε από εμάς σκότωσε ή με κάποιο τρόπο αναμείχθηκε στους σκοτωμούς αστυνομικών στην Haymarket. Απολύτως κανενός είδους. Αλλά, αποδείχτηκε ολοκάθαρα ότι είμασταν όλοι μας αναρχικοί, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, Ιππότες της Εργασίας, συνδικαλιστές. Αποδείχτηκε ότι τρεις από εμάς εξέδιδαν εργατικές ταυτότητες· ότι πέντε από εμάς είμασταν οργανωτές εργατικών εκδηλώσεων, και ομιλητές σε μαζικές εργατικές συγκεντρώσεις. Αυτοί, το ταξικό δικαστήριο, οι ταξικοί ένορκοι, ο ταξικός νόμος και η ταξική απόφαση, επέλεξαν να μας θανατώσουν επειδή, όπως ισχυρίζονται, είμαστε «ηγέτες» ανθρώπων που αποκηρύσσουν και αντιμάχονται την καταπίεση, την υποδούλωση, την ληστεία και την κυριαρχία που ασκούν οι άνθρωποι των μονοπωλίων. Γι’ αυτά τα εγκλήματα εναντίον της τάξης των καπιταλιστών μας έκριναν ένοχους πέραν πάσης αμφιβολίας, και, επειδή μας έκριναν έτσι, γι’αυτό μας καταδίκασαν σε θάνατο».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.