Ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ παραιτείται του θρόνου

https://i2.wp.com/www.preussen.de/Bilder/Geschichte/preussische_orte/Wilhelm_II._vor_Haus_Doorn.jpg

Καθώς η Γερμανία επιζητούσε ανακωχή με τις δυνάμεις της Αντάντ και η επανάσταση χτυπούσε την πόρτα της, εντάθηκαν οι εκκλήσεις για παραίτηση  προς τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β΄. Ο ίδιος δεν ήταν διόλου πρόθυμος να κάνει μια τέτοια θυσία, αντιθέτως δήλωνε την πρόθεσή του να οδηγήσει ο ίδιος τον στρατό του στην Γερμανία από το Δυτικό Μέτωπο. Καθώς οι στρατιωτικοί σύμβουλοί του τον ενημέρωναν ότι ο στρατός είχε πάψει να είναι βέβαιο ότι δεν θα τον έβλαπτε, ο Γουλιέλμος αναγκάστηκε να αποδεχτεί την αναγκαιότητα της  παραίτηση

Την αποκήρυξη του Γουλιέλμου Β΄ από τα δικαιώματά του επί των θρόνων της Πρωσίας και της Γερμανίας, ανακοίνωσε το Καγκελάριος πρίγκιπας Μαξιμιλιανός της Βάδης στις 9 Νοεμβρίου 1918 – στην πραγματικότητα προτού ο Γουλιέλμος αποδεχτεί εμπράκτως την ιδέα της παραίτησης, και αφού ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν είχε ανακοινώσει από μπαλκόνι του Ράιχσταγ ότι ο Κάιζερ Γουλιέλμος είχε αναχωρήσει από την Γερμανία.  Καθώς ο Γουλιέλμος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τετελεσμένο γεγονός, αποκήρυξε και επισήμως τα δικαιώματά του από την αυτοεξορία του στην Ολλανδία.  Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε επισήμως στο Βερολίνο στις 30 Νοεμβρίου 1918.

Καθώς ο αρχιστράτηγος Πάουλ φον Χίντενμπουργκ βρέθηκε αντιμέτωπος με δημόσιες επικρίσεις για τον τρόπο που αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο Γουλιέλμος Β΄, εκείνος έκανε μια επίσημη δήλωση στις 20 Μαρτίου 1919, όπου επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, να εξηγήσει την πορεία των γεγονότων και να υπερασπιστεί τον ρόλο του Κάιζερ.

Την επαύριο της παραίτησης του Γουλιέλμου Β΄, ο γιος και διάδοχός του Γουλιέλμος εξέφρασε στις 11 Νοεμβρίου 1918 – την ημέρα της υπογραφής της ανακωχής- την επιθυμία του  να του επιτραπεί να οδηγήσει τον στρατό του πίσω στην Γερμανία.  Ευχή του ήταν, δεδομένου του αντιμοναρχικού πυρετού της στιγμής, να μη τεθεί εκτός εξελίξεων από την κυβέρνηση. Κι εκείνος, όμως, οδηγήθηκε σε αυτοεξορία στην Ολλανδία, στέλνοντας κατά την άφιξή του επιστολή στον Χίντενμπουργκ, όπου εξηγούσε και δικαιολογούσε την θέση του.

Ο πρίγκιπας Μαξιμιλιανός της Βάδης, που είχε προκαλέσει την  παραίτηση του Κάιζερ, παραιτήθηκε και παρέδωσε την εξουσία στον Καγκελάριο Φρίντριχ Έμπερτ, ο οποίος με διατάγματα της 10ης και 17ης Νοεμβρίου έκανε έκκληση για διατήρηση της δημόσιας τάξης και διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν μια «κυβέρνηση του λαού».

Διακήρυξη παραίτησης του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄

Με την παρούσα αποκηρύσσω εις το διηνεκές αξιώσεις επί του θρόνου της Πρωσίας και επί του συνδεόμενου Γερμανικού Αυτοκρατορικού.

Ταυτοχρόνως ελευθερώνω όλους του αξιωματούχους της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Πρωσίας, καθώς και αξιωματικού, μη διορισμένους αξιωματικού και άνδρες του Ναυτικού και του Πρωσικού Στρατού, καθώς και όλα τα στρατεύματα των ομόσπονδων κρατών της Γερμανίας, από τον όρκο πίστης που έδωσαν στο πρόσωπό μου ως Αυτοκράτορα, Βασιλέα και Γενικού Επιτελάρχη.

Περιμένω από αυτούς, ως την αποκατάσταση της τάξης στην Γερμανική Αυτοκρατορία, να παράσχουν κάθε υποστήριξη σε εκείνους εν εξουσία στην Γερμανία σήμερα, για την προστασία του Γερμανικού λαού από τους απειλητικούς κινδύνους της αναρχίας, του λιμού και της εξουσίας ξένων.

Ιδιόχειρη διακήρυξη με επίθεση της αυτοκρατορικής σφραγίδας.

Αμερόνγκεν, 28 Νοεμβρίου 1918

Υπογραφή

ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.