Δολιοφθορά στον Γοργοπόταμο (25-11-1942)

»]

Ο Κομνηνός Πυρομάγλου, ιδρυτής του ΕΔΕΣ, και υπαρχηγός των ΕΟΕΑ, γράφει για την κοινή επιχείρηση Άγγλων καταδρομέων, ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ:

Η ανατίναξις της γεφύρας του Γοργοποτάμου είναι για την εθνική προσπάθεια τους ελληνικού λαού μια δεύτερη Αγία Λαύρα του 1821. Με μια μόνο διαφορά, ότι στο εγχείρημα του Γοργοποτάμου υπήρξε και σχετική συμμαχική συμπαράστασις. Το 1821 η Οθωμανική αυτοκρατορία ευρίσκετο σε περίοδο καταπτώσεως. Το 1942 ο Άξων, σαν πολιτικό και πολεμικό συγρότημα εσημείωνε ακόμη πολιτικές και πολεμικές επιτυχίες σε όλα τα μέτωπα και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στις 25 Νοεμβρίου, τα μεσάνυχτα, του 1942, η γέφυρα του Γοργοποτάμου ανετινάχθη, ύστερα από μάχη δύο ωρών. Ο αιφνιδιασμός είχε επιτύχει απόλυτα. Οι αρχές Κατοχής έμειναν κατάπληκτες από το «θράσος των ληστών»… Στην Λαμία, στας Αθήνας, και αλλού για αντίποινα οι αρχές Κατοχής διέταξαν ομαδικές εκτελέσεις. Η ανατίναξις μετεδόθη με πρωτοφανή ταχύτητα σε όλη την Ελλάδα, σαν ένα πολεμικό εγερτήριο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός το είχε χαρακτηρίσει σαν μια μεγάλη επιτυχία, ως εκείνη την στιγμή, το μεγαλύτερο «σαμποτάζ» της Ευρώπης.

Η ένοπλος Αντίστασης ξεκινούσε με μια συνεργασία των δύο Οργανώσεων και με μια επιβλητική επιτυχία στρατηγικής σημασίας για τον Συμμαχικό Αγώνα της Βορείου Αφρικής. Εκείνο που δεν επέτυχαν οι ηγεσίας των στας Αθήνας ύστερα από δέκα μηνών άκαρπες συζητήσεις  (Οκτώβριος 1941 – Ιούνιος 1942) το επέτυχεν ο έμπρακτος κοινός πόθος της ελευθερίας. Το γεγονός αυτό μας έδειχνε τον δρόμμο που έπρεπε να ακολουθήσουμε: Ένωσις ή τουλάχιστον συνεργασία.

Κομνηνός Πυρομάγλου: Ο Δούρειος Ίππος, 42-43

Κατά τον Κρις Γουντχάουζ «έδειξε για πρώτη φορά ότι οι αντάρτες στην κατεχόμενη Ευρώπη, με την υποστήριξη αξιωματικών των Συμμάχων, θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας μια μείζονα τακτική επιχείρηση, με βάση κοινό στρατηγικό σχεδιασμό των Συμμάχων. Έτσι, έδωσε το έναυσμα για φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της αντίστασης, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και αλλού«. Μολονότι η μάχη του Ελ Αλαμέιν είχε ολοκληρωθεί την 4η Νοεμβρίου 1942, όπως επεσήμανε ο Χάγκεν Φλάισερ, εντούτοις κανείς δεν γνώριζε  εκείνη την εποχή, αν το Άφρικα Κορπς του Ρόμμελ περνούσε στην αντεπίθεση κερδίζοντας θέσεις ανατολικότερα από την Βεγγάζη της Κυρηναϊκής. Πολύ περισσότερο, χωρίς υποστήριξη από τον οδικό άξονα Βερολίνο-Πειραιάς-Κρήτη, κάθε σχέδιο για αντεπίθεση του Άφρικα Κορπς προς τα ανατολικά του, προς την Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο, καθίστατο εκ προοιμίου ασύμφορη.

Εξαιρετική συλλογή πρωτογενών πηγών στον ιστοχώρο www.gorgopotamosvillage.gr.
Συνέντευξη του δημιουργού της Κώστα Δ. Ζαγγογιάννη στην Νόρα Ράλλη στο http://www.radio9.gr (27-11-2011)..
 1. Ευχαριστώ, Αίαντα, να είσαι καλά. Είδες το φιλμάκι της αγγλικής τηλεόρασης; Μακάρι να μάθαιναν κάτι από το θετικό παράδειγμα κάποιων άγγλων τηλε-ανθρώπων και οι δικοί μας ανυποφοροι τηλε-καταστευαστές…

  Μου αρέσει!

 2. Μπράβο, ρε φίλε, που μας το θύμισες, κι ας είναι και με Πυρομάγλου 🙂
  Εκπληκτική κι αυτή η ιστορία με τον φωτογράφο που κράτησε αντίγραφο από το φιλμ του Ιταλού φαντάρου.
  Τώρα βάζω να δω την συνέντευξη με τον Woodhouse.
  Να ‘σαι καλά και να μας γράφεις τέτοια

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Αρέσει σε %d bloggers: