Διαταγή Νέρων, 19-3-1945

wk2_1945_apr_20_reichschancellery_garden_hitler_greets_hitlerjugend_aa_01_01a

20 Απριλίου 1945. Ο Χίτλερ επιθεωρεί μέλη της Χιτλερικής Νεολαίας που έχουν επιστρατευθεί για την υπεράσπιση του Βερολίνου — ένα δώρο για την 56η επέτειο των γενεθλίων του. Πριν από έναν μήνα περίπου είχε δώσει την διαταγή για την καθολική καταστροφή κατά την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

Στις 19 Μαρτίου 1945, η απελπιστική κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου από την σκοπιά των Γερμανών, οδήγησε τον Χίτλερ να εκδώσει το «Διάταγμα Νέρων», με το οποίο καλούσε για την ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της Γερμανίας. Έτσι, ο εχθρός που πλησίαζε θα έβρισκε μόνον «καμμένη γη». Ο Χίτλερ δικαιολόγησε αυτό το βήμα του ως στρατιωτικώς αναγκαίο, αλλά η πρόθεσή του ήταν να καταστρέψει τον γερμανικό πληθυσμό ως τιμωρία για την ήττα του. Δεν θα υπήρχε μέλλον για το έθνος πέρα από τον Εθνικοσοσιαλισμό. Μία ημέρα προτού ο Χίτλερ εκδώσει αυτό την διαταγή, ο υπουργός Εξοπλισμών και Πολεμικής Παραγωγής Άλμπερτ Σπέερ (Albert Speer (1905-1981)) είχε υποβάλει υπόμνημα με το οποίο επιχειρούσε κριτική στα σχέδια του Χίτλερ για μαζική καταστροφή. Ο Χίτλερ, ωστόσο, αγνόησε αυτό το υπόμνημα. Σε απάντηση προς την  διαταγή του Χίτλερ ο Σπέερ εξέφρασε για άλλη μία φορά την θεμελιώδη αντίθεσή του. Στο τέλος, ο Σπέερ αποφάσισε ότι το υπουργείο του θα έπρεπε να θέσει σε εφαρμογή μέσα που θα προσανατολίζονταν στην κατεύθυνση της μαζικής καταστροφής. Εκτός από την Βέρμαχτ (Wehrmacht) και η δημόσια διοίκηση, θα μπορούσε να προχωρήσει αρκετά στην κατεύθυνση της παρεμπόδισης των σχεδίων του Χίτλερ.

Διαταγή Χίτλερ, 19 Μαρτίου 1945

ΑΠ: Μέτρα καταστροφής εντός της επικράτειας του Ράιχ

Ο αγώνας για την επιβίωση του έθνους-μας μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, ακόμη και εντός της επικράτειας του Ράιχ, που θα αποδυναμώνουν την πολεμική ισχύ του αντιπάλου μας και θα εμποδίζουν περαιτέρω προέλαση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία να επιφέρουμε βλάβη διαρκείας στην επιτελική ικανότητα του εχθρού για επίθεση. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μη κατεστραμμένες συγκοινωνίες, επικοινωνίες και εγκαταστάσεις εφοδιασμού θα είναι χρήσιμες για εμάς μετά από ανακατάληψη χαμένων εδαφών. Κατά την υποχώρησή του, ο εχθρός θα αφήσει πίσω του μόνον καμμένη γη και θα εγκαταλείψει κάθε πρόνοια για τον πληθυσμό.

Συνεπώς διατάσσω –

1. Όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις συγκοινωνίας, επικοινωνιών, βιομηχανίας και εφοδιασμού καθώς και στρατιωτικοί στόχοι εντός της επικράτειας του Ράιχ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον εχθρό για την συνέχιση του αγώνα του, είτε τώρα είτε αργότερα, πρέπει να καταστραφούν.

2. Είναι ευθύνη των στρατιωτικών αρχών να εκτελέσουν αυτή την διαταγή και να καταστρέψουν όλους τους στρατιωτικούς στόχους, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων συγκοινωνίας και επικοινωνιών.

Οι γκαουλάιτερ και επίτροποι για την Άμυνα του Ράιχ είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή των εγκαταστάσεων βιομηχανίας και εφοδιασμού, καθώς και άλλων στρατιωτικών στόχων· τα στρατεύματα πρέπει να δώσουν στους γκαουλάιτερ και στους επιτρόπους Άμυνας του Ράιχ τα μέσα για την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος.

3. Αυτή η διαταγή να μεταδοθεί σε όλους τους στρατιωτικούς διοικητές κατά το δυνατόν αμέσως· αντίθετες διαταγές είναι άκυρες.

Άντολφ Χίτλερ

Πηγή: (Beweisstück Speer-25) Zerstörungsbefehl Hitlers vom 19. März 1945: Alle wichtigen Anlagen und Sachwerte im Reichsgebiet, die sich der Feind für Fortsetzung seines Kampfes nutzbar machen kann, sind zu zerstören (Dokument Speer-27), in Der Prozess gegen die Hauptkriegsverbrecher vor dem Internationalen Militärgerichtshof. Nürnberg 14. November 1945 – 1. Oktober 1946, τ. XLI, Επίσημο κείμενο – Deutsche Ausgabe, Urkunden und anderes Beweismaterial. Νυρεμβέργη 1949. Ανατύπωση: Μόναχο, Delphin Verlag, 1989, σσ. 430-431.

Απόδοση στα ελληνικά: Δημήτρης Κοκκώνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.