Αίτηση χάριτος του Άντολφ Άιχμαν (29-5-1962)

Προς τον Κύριο Πρόεδρο!

Συντάσσομαι με την προσφυγή του συνηγόρου μου και λαμβάνω την άδεια να επισημάνω τα ακόλουθα:

Οι δικαστές διέπραξαν θεμελιώδες λάθος στην κρίση τους για εμένα, επειδή δεν είναι εις θέσιν να κατανοήσουν την εποχή και την κατάσταση, στην οποία βρισκόμουν στην διάρκεια των χρόνων του πολέμου. Το λάθος προκλήθηκε από το γεγονός ότι κατά την δίκη μου, προσκομίστηκαν μόνον ιδιωτικά έγγραφα, τα οποία, χωρίς να συνεξεταστούν με τα επίσημα έγγραφα των εντολών, δημιούργησαν μια λανθασμένη εικόνα.

Δεν είναι αλήθεια ότι είχα τόσο υψηλό αξίωμα ώστε να μπορώ να ασκώ διώξεις, ή ότι εγώ ο ίδιος ήμουν ο διώκτης που εδίωκε τους Εβραίους, εν όψει μιας τόσο πλούσιας διαδικασίας είναι σαφές ότι οι δικαστές αγνόησαν κατά την απόφασή τους το γεγονός ότι ποτέ δεν υπηρέτησα σε τόσο υψηλή θέση, όσο θα χρειαζόταν, για να έχω αναμειχθεί αυτοβούλως σε τόσο σημαντικές ευθύνες. Ούτε εξέδωκα καμία διαταγή με το όνομά μου, αλλά μόνον ενήργησα «με διαταγή του».

Ακόμη κι αν, όπως εκτίμησαν οι δικαστές την δράση μου, είχα επιδείξει τέτοιον ζήλο, αυτό θα γινόταν φανερό από κάποια προαγωγή μου και άλλες επιβραβεύσεις. Ωστόσο, δεν είχα τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση.

Είναι, επίσης, λανθασμένο ότι ποτέ δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να επηρεαστεί από ανθρώπινα αισθήματα. Ειδικά, αφότου έγινα μάρτυρας εξωφρενικών ανθρώπινων θηριωδιών, ζήτησα πάραυτα την μετάθεσή μου. Επίσης, κατά την διάρκεια της αστυνομικής διερεύνησης, αποκάλυψα εθελουσίως φρικαλεότητες που ήσαν άγνωστε ως τότε, με σκοπό να συμβάλω στην αποκατάσταση της αδιαμφισβήτητης αλήθειας.

Διακηρύσσω και πάλι, όπως έκανα και στο δικαστήριο: απεχθάνομαι ως το μεγαλύτερο έγκλημα τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά των Εβραίων και νομίζω ότι είναι σωστό οι εμπνευστές αυτών των τρομερών πράξεων να δικαστούν τώρα και στο μέλλον.

Μολαταύτα, υπάρχει ανάγκη να χαραχτεί η γραμμή μεταξύ των υπεύθυνων ηγετών και των ανθρώπων όπως εγώ που εξαναγκάστηκαν να υπηρετήσουν ως απλά όργανα στα χέρια των ηγετών. Δεν υπήρξα υπεύθυνος ηγέτης, και γι’αυτόν τον λόγο δεν αισθάνομαι ένοχος.

Δεν είμαι σε θέση να αναγνωρίσω ως δίκαιη την απόφαση του δικαστηρίου, και ζητώ, από την Εξοχότητά σας Κύριε Πρόεδρε, να ασκήσετε το δικαίωμά σας για απονομή χάριτος, και να διατάξετε να μη εκτελεστεί η θανατική ποινή.

Άντολφ Άιχμαν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Αρέσει σε %d bloggers: