Ένας Άγγλος για τον Χίτλερ (1923)

 

Μόργκαν Φίλιπς Πράις: Ντέιλι Χέραλντ, Αύγουστος 1923

Τα αντιδραστικά κινήματα που ανθούν στην Βαυαρία επί του παρόντος δεν είναι τόσο τρομερά όσο φαντάζουν από πρώτη άποψη. Διαιρούνται σε διάφορες κατηγορίες και δεν φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους. Παραταύτα, να ένα κίνημα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Βασίζεται σε παλιούς αξιωματικούς του πρωσικού στρατού που μετανάστευσαν στην Βαυαρία, και αξιοποιούν την αδυναμία της αγροτικής κυβέρνησης του Μονάχου, ώστε να προσεταιριστούν τα φτωχοποιημένα από τον πληθωρισμό μεσαία στρώματα, και τους συνταξιούχους, στον πανγερμανιστικό εθνικισμό και υπό την αντιγαλλική σημαία. Η κραυγή τους «Κάτω οι σοσιαλιστικές και εβραϊκές πόλεις της βόρειας Γερμανίας, κάτω η Γαλλία!». Αυτή η φιλοσοφία είναι επίσης η βάση για άλλες δυνάμεις της Δεξιάς στην Βαυαρία, και πιο συγκεκριμένα για τον γερμανικό φασισμό. Ο χερ Χίτλερ έχει συγκροτήσει μια δύναμη περίπου 30.000 ενόπλων ανδρών, αλλά τους κρατά στο παρασκήνιο και, για την ώρα, επικεντρώνει τις προσπάθειές του στον προσηλυτισμό κάποιων ασταθών στοιχείων μεταξύ των βαυαρών εργαζομένων στο εθνικοσοσιαλιστικό πρόγραμμά του.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Πλειοψηφίας στο Μόναχο, με τους οποίους έχω μιλήσει, μου λένε ότι πρέπει να αγωνίζονται για τις συνηθισμένες ελευθερίες και το δικαίωμα διάδοσης των ιδεών τους ακριβώς όπως υπό το καθεστώς των Χοεντζόλερν. Τα έντυπά τους κατάσχονται από την λεγόμενη αστυνομία, απλώς και μόνον επειδή δημοσιεύουν πληροφορίες για τις παράνομες δραστηριότητες του χερ Χίτλερ και των ένοπλων συμμοριών του.

Οι σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο, δεν στερούνται μέσων για την αυτοπροστασία τους. Πρόσφατα στο Μόναχο όπου βρισκόμουν,γινόταν μια πορεία αγωνιστικών σοσιαλδημοκρατικών οργανώσεων στον Αγρό της Τερέζας έξω από την πόλη. Αρκετές χιλιάδες εργαζομένων παρέλασαν με κόκκινες σημαίες. Ήταν άοπλοι, αλλά μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αν χρειαζόταν. Είχα την εντύπωση ότι τα βιομηχανικά κέντρα της Βαυαρίας θα μπορούσαν, με την βοήθεια των σιδηροδρομικών, να ανακόψουν την άνοδο του Χίτλερ, αν ενεργούσαν άμεσα και αποφασιστικά.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.