Άλμπερτ Σπέερ: …η μοίρα δεν θα μας είναι πια ευνοϊκή

Ο Άλμπερτ Σπέερ απαντά με επιστολή του στην Διαταγή «Νέρων» του Χίτλερ,
δέκα ημέρες αφότου την πληροφορήθηκε εγγράφως, στις 29 Μαρτίου 1945.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

[ . . . ] Όταν σας επέδωσα την επιστολή μου στις 18 Μαρτίου, ήμουν πεπεισμένος ότι, εντέλει, θα εγκρίνατε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληγα για την διατήρηση της εθνικής μας ενέργειας. Γιατί, ο ίδιος ήδη είχατε, σε μία περίπτωση, ορίσει ότι, σε περίπτωση ήττας στον πόλεμο, ήταν καθήκον της ηγεσίας να προφυλάξει το έθνος από οποιοδήποτε ηρωικό τέλος.

Ωστόσο, εκείνη την νύχτα κάνατε δηλώσεις προς εμένα, από τις οποίες – εκτός και αν δεν σας εννόησα – είναι σαφές και προφανές ότι, αν χαθεί ο πόλεμος, θα χαθεί και το έθνος επίσης. Αυτή η μοίρα είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι αναγκαίο να φροντίσουμε για τα βασικά, που θα χρειαστούν οι άνθρωποι για την πρωτογενή επιβίωσή τους· ότι, αντίθετα, είναι καλύτερα να καταστρέψουμε ακόμη και αυτά. Διότι, το έθνος δείχτηκε το πιο αδύναμο, και το μέλλον ανήκει αποκλειστικά στο δυνατότερο ανατολικό έθνος. Όσοι επιζήσουν μετά από αυτή την αναμέτρηση είναι, σε κάθε περίπτωση, οι λιγότερο πολύτιμοι, επειδή οι καλοί θα έχουν σκοτωθεί.

Ακούγοντας αυτά τα λόγια, ταράχτηκα πολύ. Και, όταν μια ημέρα αργότερ, διάβασα την διαταγή καταστροφής που εκδώσατε, και αμέσως μετά την σκληρή διαταγή εκκένωσης, τις ερμήνευσα ως τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή αυτών των σκοπών.

Ως τότε, είχα πιστέψει ολόψυχα στην επιτυχή κατάληξη αυτού του πολέμου. [ . . . ]

Ωστόσο, δεν μπορώ πλέον να πιστέψω στην επιτυχία του καλού έργου μας, αν, στη διάρκεια αυτών των αποδασιστικών μηνών, συγχρόνως και συστηματικά καταστρέφουμε τα θεμέλια της εθνικής ζωής μας. Είναι τέτοια αδικία σε βάρος του λαού μας, που η μοίρα δεν θα μας είναι πια ευνοϊκή.

[ . . . ]

Σας ικετεύω, λοιπόν, να μη κάνετε άλλο βήμα τόσο καταστροφικό για το έθνος.

Αν μπορείτε να αποφασίσετε να το κάνετε αυτό κατά κάποιο τρόπο, τότε θα ανακτούσα την εμπιστοσύνη μου και το κουράγιο να εξακολουθήσω να εργάζομαι με την μεγαλύτερη ενεργητικότητα.

Θα είσαστε σε θέση να κατανοήσετε την εσωτερική σύγκρουσή μου. Δεν μπορώ να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις και να έχω την αναγκαία εμπιστοσύνη, αν, την ώρα που ζητώ από τους εργάτες την πλήρη αφοσίωσή τους, ο ίδιος ετοιμάζομαι να καταστρέψω τα θεμέλια της ζωής τους.

[ . . . ]

Πηγή: (Beweisstück Speer-24) Schreiben Speers an Hitler vom 29. März 1945: Ersuchen um Aufhebung des Zerstörungsbefehls Hitlers vom 19. März 1945 (Dokument Speer-30), in Der Prozess gegen die Hauptkriegsverbrecher vor dem Internationalen Militärgerichtshof. Nürnberg 14. November 1945 – 1. Oktober 1946, τ. XLI, Επίσημο κείμενο – Deutsche Ausgabe, Urkunden und anderes Beweismaterial. Νυρεμβέργη 1949. Ανατύπωση: Μόναχο, Delphin Verlag, 1989, σσ. 425-429.
Απόδοση στα ελληνικά
: Δημήτρης Κοκκώνης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ! Educational ideas for teachers!

Ένα blog για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευόμενους και όχι μόνο! A blog for teachers!

Αντικλείδι

Θέματα -Πηγές-Σκέψεις-Τεχνικές & εργαλεία για τη διδασκαλία της

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.